fbpx

Journal

Dat er in een mensenleven van alles gebeurt, is geen geheim. Maar de gedachten en/of gevoelens omtrent gebeurtenissen kunnen dat wel zijn. Danwel omdat we ons ervoor schamen, we bang zijn voor wat er gebeurt wanneer we expressie aan ze geven ofwel omdat we ze gewoon voor onszelf willen houden. En alhoewel we weten dat erover praten zou opluchten of de herinnering scherp houdt, is dit niet altijd een passende methode. Een journal kan uitkomst bieden.

5 Redenen waarom een journal ons verlichting kan schenken

1. Het is de plek waar we volledig eerlijk kunnen zijn naar onszelf

Een journal is iets van jezelf. Een geheim geschrift wat niemand anders onder ogen krijgt. Wat het een uitgelezen plek maakt voor het voeren van een openhartig innerlijk dialoog. Waarin we zorgeloos onze gedachtes en gevoelens kunnen opschrijven en observeren, zonder dat we ons ermee hoeven te vereenzelvigen.

2. Reflection brings peace back to the mind

Elke dag maken we best veel dingen mee die een impact op ons hebben. Zoals die ene opmerking van je baas tussen neus en lippen door die eigenlijk best hard aankwam. Door de dagelijkse hectiek, zijn we ons van deze impact niet altijd bewust. Ook hebben we soms de tijd niet om hier écht aandacht aan te besteden. Hierdoor houden we onbewust spanning vast in ons lichaam. Door op een later moment op dit soort gebeurtenissen te reflecteren in een journal, kunnen we onszelf alsnog verlossen van deze spanning en terugkeren naar de oase van rust binnenin onszelf.

3. Met een journal doorbreken we de patronen van onze innerlijke verhalen verteller

Wist je dat we van kleins af aan eigenlijk alles zonder te twijfelen uitspreken? Wat we zien, voelen, denken en horen. Maar vanaf een bepaalde leeftijd werd dit niet meer geaccepteerd. Dat is het moment geweest waarop we onze boodschappen zijn gaan internaliseren waardoor de stem van onze innerlijke verhalenverteller – ofwel onze gedachten – is ontstaan. Deze gedachten belichten echter vaak maar één kant van het verhaal en belemmeren ons daardoor in het zijn van wie we werkelijk zijn. Met behulp van een journal kunnen we deze gedachtepatronen doorbreken waardoor we het vrije gevoel dat we als kind hadden, weer terugkrijgen.

4. Een journal laat ons weer connecten met onze eigen wijsheid

Door te schrijven creëren we de mogelijkheid om bij onszelf naar binnen te kijken. Wat ons er toe brengt om zelfstandig tot antwoorden te komen of hetgeen te verwerken wat we hebben meegemaakt. Hierdoor ontdekken we hoe we zelf over dingen denken, wat voor gevoelens dit bij ons teweegbrengt en hoe we daarmee om willen gaan. Zo boren we onze eigen innerlijke wijsheid weer aan en komt ze als vanzelf naar boven drijven.

“The greatest guide is within”.

5. Wat je opschrijft, kan je niet meer vergeten

Wanneer we het spirituele pad bewandelen, krijgen we allerlei nieuwe inzichten waarvan we willen dat ze ons bijblijven. Maar de ervaring leert dat onze herinneringen op den duur vager worden en minder specifiek. Het rustgevende van een journal is dat we hetgeen we hebben opgeschreven, ten allen tijde terug kunnen lezen. We kunnen een journal dus als een soort tijdscapsule zien waarmee we onze ervaringen levendig houden. Maar ook waar we kracht uit kunnen putten wanneer we onszelf weer even mogen herinneren aan waarom we zijn wie we zijn en hoe we daar zijn gekomen.

Download the gratis Consciouss Journaling Guide* Photo by Carli Jeen on Unsplash

Next Post

Pestgedrag: dit is hoe het kan ontstaan en waarom het belangrijk is om uit dit patroon te breken

zo okt 4 , 2020
Meer dan de helft van kinderen tussen de 9-13 jaar wordt gepest, is uit onderzoek van de NOS gebleken. En uit cijfers van een onderzoek […]
Pestgedrag