fbpx

Pestgedrag

Meer dan de helft van kinderen tussen de 9-13 jaar wordt gepest, is uit onderzoek van de NOS gebleken. En uit cijfers van een onderzoek van het CNV gedaan door Maurice de Hond, blijkt dat meer dan een kwart van alle werkenden gebukt gaat onder pestgedrag. Waarschijnlijk zijn dit er nog meer. We zijn ons er namelijk veelal niet van bewust dat we pestgedrag vertonen, dat we gepest worden of we durven er niet voor uit te komen.

Pestgedrag: dit is hoe het kan ontstaan en waarom het belangrijk is om uit dit patroon te breken

Onbewust bewust wordt pestgedrag ons er met de paplepel ingegoten. Danwel tijdens onze opvoeding ofwel door onze culturele conditionering. Dit heeft te maken met één van de belangrijkste peilers van ons land: ambitie. En hoewel het hebben van ambitie helemaal niet verkeerd behoeft te zijn, werkt het momenteel helaas nog steeds concurrerend gedrag in de hand: een ieder voor zich mentaliteit. Wat betekent dat we leven vanuit het idee dat er niet genoeg is voor iedereen, ofwel schaarste.

Pestgedrag is een coping mechanisme

Dit begint al op de basisschool. Kinderen hebben namelijk al heel snel door dat het handig is om bovenaan ‘de piramide’ staan. En dat ze hiervoor moeten laten zien dat ze sterk zijn en gewichtig overkomen. Kinderen die ervoor kiezen deze positie te bereiken door pestgedrag te vertonen, hebben dit veelal afgekeken van hun peers die dit gedrag aan hen spiegelen: ouders, leraren, idolen en andere voorbeeld figuren. Die het op hun beurt ook weer hebben afgekeken van hun peers.

Het kind bedenkt dit gedrag dus niet helemaal zelf en het kan daarom worden gezien als aangeleerd gedrag, ofwel een coping mechanisme: de manier waarop iemand met problemen en stress omgaat. Het betreft de omgang met alle soorten voortdurende stressoren, zoals in geval van pesten de angst om er niet bij te horen, niet goed genoeg te zijn etc. Het is succesvol gebleken bij hun peers – althans zo oogt het – en ze besluiten daarom dat het voor hen ook een efficiënte tactiek zal zijn.

Van angst naar vertrouwen

Dit laat dus zien dat we helaas vaak denken dat we onszelf als leider moeten profileren door machtsmisbruik: door anderen zich minder te laten voelen dan onszelf. Echter en gelukkig kan dit ook anders: door anderen te complimenteren, ondersteunen, motiveren en samen te werken. Want wat je dan creëert, is leiderschap op grond van vertrouwen i.p.v. op angst. Dit creëert meer rust bij andere mensen en tevens bij jezelf. Ook wordt de universele wet dat er genoeg is voor iedereen weer in ere herstelt. Want waarom zou er maar 1 iemand boven aan de top mogen staan? Samen is toch veel leuker! 

Ga in jezelf geloven

Om deze tendens in onze samenleving te transformeren is het van belang dat zowel mannen als vrouwen hun feminine traits gaan aanboren. Dit is namelijk waar onze kracht ligt en juist daarom worden ze altijd afgewezen. Want als wij in onze kracht komen te staan, kunnen de mensen in machtsposities die deze macht misbruiken, ons niet meer in toom houden.

Zolang wij denken dat we minder zijn en dat we andere mensen nodig hebben om ons te leiden, dus wanneer we voor leiding extern blijven kijken ipv intern, hebben deze mensen met macht vrij spel en kunnen ze hun wil aan ons opleggen en deze er doorheen drukken. Want wij hebben toch zelf aangegeven dat we zelf denken het niet te kunnen? Dat we zelf niet sterk en wijs genoeg zijn om die positie te bekleden?

Dat zijn we wel. Alleen door alle lagen die om ons heen zijn geconditioneerd door deze zelfde mensen met macht, zien we dat zelf niet meer. Terwijl onder al die lagen onze eigen wijsheid en creativiteit ligt waarmee wij heel goed onze eigen rechtvaardige wereld kunnen creëeren in samenwerking met anderen.

Stop met verdoven

We worden enkel afgeleid door alle factoren die zijn bedacht om ons af te scheiden van wie we werkelijk zijn: shoppen, suiker, drank, drugs, social media. Allemaal dingen die ons een tijdelijk gevoel van rust geven omdat ze al onze gevoelens even uitzetten. Maar wanneer de alcohol is uitgewerkt, je favoriete serie van dat moment is afgelopen of je suiker-high omlaag keldert, komen je gevoelens weer keihard bij je binnen denderen. Hierdoor zijn we gaan denken dat zij de vijand zijn en dat het onze levensmissie is om zover als mogelijk bij onze gevoelens weg te blijven. Maar schijn bedriegt. Want hoe harder we weglopen voor onze gevoelens, hoe ongelukkiger we worden. En, again, hoe makkelijker we te besturen zijn door de mensen in machtsposities waardoor we beetje bij beetje steeds verder afraken van wie we werkelijk zijn.

Kom los van je aangeleerd gedrag door te voelen

En ja, ik weet, voelen is eng. Voelen is eng omdat het een wereld opentrekt die je je hele leven hebt proberen te ontvluchten. En hebt proberen te vervangen voor één waardoor je werd geaccepteerd en er dus mocht zijn. Deze ‘verboden wereld’ betreden, betekent dat je afscheid mag nemen van bijna alles wat je hebt geleerd. Je mag erkennen dat hetgeen je al die tijd voor waar hebt aangenomen en naar hebt geleefd, voor jou niet langer klopt. En dit, precies dit, is terrifying.

Take this calculated risk

Maar dat het eng aanvoelt of onwennig of als verboden terrein, betekent niet dat dit ook zo is. Dit heb je jezelf alleen al die jaren doen laten geloven. En dit was met een zeer goede reden: het was veiliger om dit deel van jezelf af te dekken. Om ervoor te zorgen dat zij niet beschadigd zou raken, maar in onaangetaste en oorspronkelijke staat bewaard zou blijven. Zodat zij, nu jij er klaar voor bent, weer stapje voor stapje, door de lagen heen mag gaan schijnen. Jij mag haar gaan uitnodigen achter de sluiers van je ego vandaan te komen. Om je te herinneren aan wie jij werkelijk bent en waarvoor je hier op aarde bent gekomen. 

Live your power

Step out of the herd
Set yourself free from people who use bullying behavior to get further in life
Break through the blockages it caused to you
Embrace your true self that lies beneath them
And become the Fearless Feminine you’ve always been
Be Fearless
Be YOU

* Photo by Rachel Coyne on Unsplash

Next Post

Nieuwe maan in Weegschaal: Bevrijd je hart door te helen wat jou er nog van weerhoudt om je passie te leven

vr okt 16 , 2020
Deze Nieuwe Maan in Weegschaal schenkt ons de mogelijkheid om de transcendente verbinding tussen body, mind en soul te gaan belichamen. In deze staat van […]
Nieuwe Maan in WeegschaalNieuwe Maan in Weegschaal